1985 yılında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun oldu. 1993 yılında Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı’nda uzmanlık eğitimini, 1998 yılında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Nörolojisi Ünitesi’nde Yandal Uzmanlık eğitimini tamamladı. 1993 yılında Yardımcı Doçent, 1996’da Doçent, 2002’de Profesör oldu. Karadeniz Teknik Üniversitesi, Fatih Üniversitesi ve Turgut Özal Üniversitesi Tıp Fakülteleri Çocuk Nörolojisi Bilim Dalları kuruculuğu, ayrıca Çocuk EEG ve Video EEG monitorizasyon laboratuarları kuruculuğunu yaptı. KTÜ Tıp Fakültesi Uyku Laboratuarı kuruluşunda koordinatörlerden biri olarak görev aldı ve altı ay direktörlüğünü yürüttü. Türkiye Kas Hastalıkları Derneği Trabzon Şubesi’ni Prof. Dr. Haluk Topaloğlu’nun desteği ile kurdu ve 2000-2011 yılları arasında başkan olarak görev yaptı. Türk Uyku Tıbbı Derneği Pediatrik Çalışma grubu koordinatörlüğünü yürüttü.
2000-2010 yılları arasında Türkiye Çocuk Nörolojisi Derneği Sekreterliğini yaptı.
2009 yılından itibaren TUKMOS (Tıpta Uzmanlık Komisyonu, Çocuk Nörolojisi grubu) üyesi olarak görev aldı ve 3 dönem sürdürdü.
Temmuz 2016 ‘dan itibaren Gelişimsel Çocuk Nörolojisi Derneği kapsamında düzenlenen Denver Gelişim Testi kurslarında eğitmen olarak ders vermekte ve muayenehanesinde hastalarını değerlendirmektedir.
2016 yılı Aralık ayından itibaren Nöromuskuler Hastalıklar Araştırma Derneği’nin sekreteri olarak görev yapmaya başlamıştır
2016 yılında “3rd Pan Slavic Congress of Child Neurology and 21st Congress of Child Neurologists from Mediterranean “ Kongresi’nin organizasyon komitesinde yer aldı.
Prof. Dr. F.Müjgan SÖNMEZ’in 100 civarında SCI ve SCI-Expanded kapsamında yayını, ulusal ve uluslar arası dernek üyelikleri mevcuttur. Uluslar arası ortak çalışma sonrası yapılan yayınlarından birisi exome sekans genetik analizinin önemini belirten öncü bir çalışma niteliğindedir. Diğer iki çalışmadan biri tedavi edilebilir bir metabolik hastalığın genetik tanısı ve diğeri Otizmin tedavi edilebilir bir genetik mutasyonunu tanımlayan öncü çalışma niteliğindedir.
Prof.Dr. F.Müjgan SÖNMEZ genel Çocuk Nörolojisi Hastalıkları yanında; epilepsi, nörometabolik, nörogenetik, nörokutanöz, nöromuskuler hastalıklar, serebral palsi ve uyku bozuklukları konuları ile ilgilenmektedir.
-
VKatılma nöbeti; sütçocukluğu döneminde sık görülen ve epilepsi ile karışabilen istemsiz solunum durması ataklarıdır.
“1 ay-5 yaş arasında görülen menenjit ve ensefalit gibi santral sinir sistemi (SSS) enfeksiyonu yada akut elektrolit bozukluğu, intoksikasyon gibi tanımlanmış bir neden olmaksızın ve öncesinde geçirilmiş ateşsiz konvülziyon öyküsü olmadan ateşle birlikte ortaya çıkan nöbetlerdir.” (ILAE sınıflaması).